No comments yet

Felcitat och inkorrekt information om Islamic Relief och Stockholms Moské

Expressens Kassem Hamadé skriver (5/12) i en nyhetsartikel att 870 000 kronor ska ha samlats in till en terrororganisation i Stockholms Moské, och att den terrormisstänkta personen som ansvarade för insamlingen ska ha varit verksam i Islamic Relief Sverige.

Stockholms moské har en mycket strikt policy för insamling och tillåter ingen aktör än Islamic Relief att genomföra insamlingar. Islamic relief är en väletablerad svensk biståndsorganisation med flertalet granskningsmekanismer för insamling och utbetalning av bistånd. Den misstänkte har inte samlat in pengar för Islamic relief eller i moskén för något som helst ändamål. Varför detta uppgetts i de libanesiska domstolsförhandlingarna kan vi bara spekulera om.

Expressen hävdar också att Islamic Reliefs ordförande bekräftar att mannen varit verksam i organisationen.
– ”Det stämmer inte alls. Jag blev uppringd av Expressen och berättade att jag kände till gripandet, men poängterade att personen varken har varit anställd eller verksam med oss. Jag har stött på honom i flera sammanhang inom biståndsarbetet då han representerade andra organisationer, men han har aldrig jobbat för oss. Jag förstår inte varför jag blev felciterad, och hoppas att artikeln rättas omgående” Säger Mostafa Kharraki, ordförande i Islamic Relief Sverige.

Stockholms Moskéns talesperson Mohammed Temsamani tillägger: ”Det är fullkomligt omöjligt för en privatperson att driva egna insamlingar i vår församling. Vi har en mycket tydlig policy som endast tillåter Islamic Relief att göra insamlingar i moskén”.

Islamic Relief och Stockholms moské kommer nu utreda om organisationernas namn har missbrukats eller smutskastats.

Islamic Relief Sverige och Stockholms Moské är samtidigt mycket oroliga att den typen av ogranskad information och felcitat kan förekomma i en tid där muslimer dagligen associeras med terror och våldshandlingar, leda till ökade hatbrott mot Moskén, församlingens medlemmar och muslimer generellt.

Kontakt:
IMG_2301-2
press@stockholmsmoske.se
Mohamed Temsamani, talesperson för Stockholms Moské

info@islamic-relief.se
Mostafa Kharraki, ordförande för Islamic Relief